Friday, February 27, 2009

ODF ir Latvijas nacionālais standarts!

Un tā, vakar, 26.februārī, ODF (Open Document Format) tika apstiprināts kā Latvijas Valsts Standarts!
ODF ir bijis ISO standarts jau no 2006.gada, bet tagad tas ir apstiprināts arī kā pilnvērtīgs nacionālais standarts - LVS ISO/IEC 26300:2009. Standarta pilna dokumentācija ir pieejama LVS par 64.98Ls, kas nav pretrunā ar atvērta standarta definīciju - jābūt brīvi pieejamam par minimālu cenu.
ODF ir noklusētais dokumentu formāts OpenOffice.org biroja paketē, kā arī NeoOffice, Google Docs, IBM Lotus Symphony, KOffice u.c. Atbalstītāju saraksts pastāvīgi papildinās, arī Microsoft jau pērn ir paziņojis, ka MS Office 2007 SP2, kam jāiznāk kuru katru brīdi, sniegs pilnu ODF atbalstu (pašlaik tas ir iespējams izmantojot Sun Microsystems radītu Pluginu).
Jāpiezīmē, ka šis ir liels LATA sasniegums jau pirmajā tās darbības gadā. Nākamais uzdevums ir apstiprināt šo elektronisko dokumentu formātu Ministru kabineta noteikumos obligātai tā lietošanai Latvijā.

Thursday, February 26, 2009

HP un Solaris

Vakar daudzi, kam interesē Sun, gaidīja HP un Sun kopējo 18.00 paziņojumu, par ko tika ziņots jau no rīta. Interese un visādi paredzējumi dienas gaitā pieauga un tika pieminēti dažādi varianti, pat apvienošanās.
Patiesībā tika paziņots par OEM līgumu, kas dos iespēju visiem HP Proliant serveru (rack un blade) klientiem saņemt Solaris atbalstu tieši no HP. Tādējādi HP ir pievienojies IBM, DELL, Intel, AMD - visiem lielākajiem x86 piegādātājiem, kuri atbalsta Solaris.
Solaris iet plašumā! Jā, jebkurš var to paņemt un izmēģināt.

Wednesday, February 25, 2009

UK valdības jaunais IT darba plāns

Vakar Eiropas IT industrijā bija svarīga diena - UK valdība apstiprināja jauno "Open Source, Open Standards and Re–Use: Government Action Plan".
Katrs var palasīt pats, bet galvenie punkti ir:
  • tiek uzdots lietot atvērtus standartus
  • tiek uzdots lietot Atvērtā Pirmkoda programmnodrošinājumu, ja lētāk nav lietot slēgtā koda programmas
  • pieprasa pārskatīt valsts iepirkuma procedūras, lai AP nodrošinātu līdzvērtīgas iespējas
  • aicina izmantot vairākkārt valsts sektorā jau izstrādātās programmas, piemēram atvērt šo risinājumu pirmokodu
Jāsaka, ka Eiropas valstīs šī kustība iet plašumā. Pionieri bija Holande, Dānija un Beļģija, kuru valdībām ir līdzīga stratēģija. Agri vai vēlu tam jānonāk arī līdz mums. Un labāk, lai agrāk! Krīze tomēr...

Tuesday, February 24, 2009

CommunityOne šogad arī Eiropā!

Vai ir kāds dzirdējis par šo developeriem rīkoto pasākumu, kas no 2007. un 2008. gadā notika San Francisko.
Tas notiks arī šogad, un ne tikai San Francisko 1-3. jūnijs - CommunityOne West un Ņujorkā 18-19. marts - CommunityOne East, bet
arī Oslo!!!
Pasākums notiks 15.aprīlī un ir bez maksas. Programma ir redzama šeit. Kā viens no keynote runātājiem ir Ian Murdock (Debian izveidotājs un tagad Sun Microsystems viceprezidents Cloud Computing virzienā).
Līdz ASV varbūt ir patālu bet Oslo ir tuvu un AirBaltic abos virzienos būs zem simts latiem. Paskatījos, ka pašlaik lētās ekonomiskās ir 1Ls turp un 6Ls atpakaļ (+ 60Ls lidostu nodokļi, nu, jā...).


Friday, February 20, 2009

Sun Microsystems OpenStorage - seminārs 11.martā



Prieks paziņot par jauno OpenStorage prezentāciju 11. martā, kas notiks jau tradicionālo NC (Network Computing) pasākumu ietvaros.
Sun Microsystems OpenStorage datu masīvi ir veidoti izmantojot Atvērtā Pirmkoda programmnodrošinājumu un industrijas standarta komponentes. Rezultāts ir augsta veiktspēja, drošība un pat 1/10 daļa no tradicionālajām izmaksām. Neticiet? Atnāciet!

Reģistrācija: https://www2.sun.de/dct/forms/reg_lv_1002_240_0.jsp

Trešdien, 11. martā kafija no 9:00
Reval Hotel Ridzene, Reimersa 1, LV-1050 Riga

Agenda
9:00 Registration and welcome coffee
9:30 Welcome and opening
Hannu Nyländen, Country Manager Finland and Baltics, Sun Microsystems
9:45 Significant changes in the cost structure of storage through utilization of open architecture
Timo Danilotschkin, Director Storage Practice, Sun Microsystems
10:15 Open and unified storage – products and technologies
Pasi Haatanen, Product Manager, Sun Microsystems
11:15 Coffee break
11:30 Unified storage demo and discussion
Pasi Haatanen, Product Manager, Sun Microsystems
12:00 ZFS Inside the Open Storage
Victor Kramer, Technical Director, Proact IT Latvia
12:45 Lunch

Tuesday, February 17, 2009

Document Freedom Day 2009





Arī šogad 25.martā visā pasaulē atzīmēs Dokumentu brīvības dienu
Galvenā šīs dienas ideja ir pārliecība, ka elektroniskajiem dokumentiem ir jābūt brīvi atveramiem, lasāmiem un rakstāmiem neatkarīgi no datora platformas un programmnodrošinājuma, ko lietojiet. Lai nebūtu tā, ka valsts iestāde ir radījusi kādu publisku dokumentu, ko korekti (ar visām tabulām, pareizajiem burtiem utt.) jūs variet aplūkot tikai, nopērkot kāda ražotāja s/w.
Latvijā pirmo reizi šajā dienā piedalījās pērn, kad LATA rīkoja dažus pasākumus dažās Latvijas skolās un augstskolās. 2008. gadā DfD iekrita skolnieku brīvdienās, tādēļ viens pasākums notika 1.aprīlī. Toreiz es divām klasēm ĀVĢ stāstīju par šo tēmu. Šogad ir plāns visu vēlreiz un pamatīgi atkārtot.

Monday, February 9, 2009

OpenOffice.org 2009. konference Rīgā?


Un tā, Rīga ir OpenOffice.org šī gada iespējamo konferences rīkotāju sarakstā!
Balsošana notiek OpenOffice.org komūnas vidū (tie, kas bija reģistrējušies openoffice.org līdz 1. janvārim 2009). Jāsaka, ka diezgan gudrs gājiens, lai tagad pēkšņi nepieteiktos visa Indija (pietiktu arī ar nelielu tās daļu) un viss balsojums būtu izšķirts.
Pretendentu sarakstā šoreiz ir Ēģipte, Itālija, Filipīnas, Ungārija, Indija, Islande un Latvija. Pēdējās divas valstis noteikti izceļas pārējo vidū savas īpašās ekonomiskās situācijas dēļ un bezmaksas OO.org papildus reklāma šeit ļoti noderētu. Uz ko arī tiek likts īpašs uzsvars Rīgas pieteikumā.
Ja paveiksies un par Rīgu nobalsos visvairāk dalībnieku, 11.novembrī pie mums būs 3 dienu konference, kas katru gadu sapulcē ~1000 cilvēku no visas pasaules!
Balsojiet (tie kuri var)!

Thursday, February 5, 2009

Tartu universitātē jauns Grids


Un atkal igauņi ir pacentušies, - nupat ir palaists viens no jaudīgākajiem "gridiem" Baltijā!
Bioģenētikas laboratorijā, kas nodarbojas ar DNS pētniecību un dažādiem modelēšanas uzdevumiem.
Grids sastāv no 42 Sun serveriem (Intel Xeon E5400 procesori, 8 cores, 32Gb RAM), Infiniband (20Gb/s) starpsavienojumiem un 9Tb datu masīva.
Sun Microsystems GRID risinājums tika izvēlēts dēļ vislabākās veiktspējas/energopatēriņa attiecības! Interesanti, ka pirms pāris gadiem konkursu prasībās reti kad bija minēts enerģijas patēriņš, gluži otrādi - serveru barošanas bloki tika prasīti "ne mazāks kā xxxx,W"! Tagad situācija ir krasi mainījusies, jo izskatās, ka cilvēki ir sākuši skatīties elektrības rēķinos ar vien biežāk.

Izlaists OpenOffice.org 3.0.1

Nupat ir izlaists OpenOffice.org 3.0.1 atjauninājums. Pamatā tur ir vairāki uzlabojumi grafiku attēlošanā kā arī kļudu labojumi.
Ja jums ir ieslēgts OO.org Autoupdate, tad droši vien paziņojums par jauno versiju pienāks automātiski. Ja nē, ejiet uz oo.org.
Jāpiebilst, ka īstenajiem entuziastiem ir pieejama arī pavisam svaiga 3.2 versija (vēl tikai beta).

Tuesday, February 3, 2009

MySQL konference, April, SantaClara

Ja nu kāds sataisās uz ASV (un tagad bez vīzas), MySQL konference būs!
Darba plāns nezin kāpēc atrodams uz oreilly.com

Te viens jautrs video no pagājušā gada aprīļa MySQL konferences - paneļa diskusija ar lielākajām Web 2.o kompānijām, kā Flickr, YouTube, Wikipedia, kuras visas griežas uz MySQL (pārstāvēja Domas Mituzas no Lietuvas, kurš piedalījās arī LATA Software Freedom Day pērn) un visu diskusiju vadīja Kaj Arno, kuru daudzi atceras, jo viņš sniedza MySQL prezentāciju latviski LATA 2008. konferencē novembrī.