Thursday, January 15, 2009

OpenStorage

Pērnā gada vasarā blogā jau rakstīju par gaidāmo Storage revolūciju - SSD disku integrāciju datu masīvos, izmantojot ZFS iespējas.



k3_storage7110_1.jpg



Pagājis tikai pus gads un varētu teikt, ka tas ir noticis! Pirms brīža Sun Microsystems ir izlaidis 7000 disku masīvu sēriju, jeb Unified Storage Systems, kur tiek realizēta hibrīdā disku sistēmas ideja - lieli, relatīvi lēti un samērā lēni SATA diski + mazāki, dārgāki toties ātrāki SSD diski. Kombinācijā tas dod neticamu ātrdarbības/cenas attiecību.



Papildus iepriekš teiktajam, visiem jaunajiem 7000 sērijas disku masīviem standartā ir iekļauti snapshot un replikāciju servisi, kas ir pašsaprotami, jo tie ir ZFS standarta funkcionalitātē. Tie vienmēr tur ir bijuši, tikai līdz šim, lai tos izmantotu, visas darbības bija jāveic no Solaris komandrindas. Toties tagad visi uzstādījumi un administrēšana tiek veikti no jauka interfeisa (zem Fishworks), kas lietotājam ir neapšaubāmi patīkami. Īstenajiem Unix guru, protams, shell paliks vienīgais un īstenais (bet tādu ar gadiem paliek arvien mazāk...).



Vēl noteikti ir jāpiemin analīzes iespējas, kas realizētas pateicoties Solaris dTrace. Tas arī vienmēr ir bijis Solaris 10 standartā, tikai atkal - no komandrindas. Tagad viss ir smuki redzams un konfigurējams.







g20_abr_feature2_zoom.jpg  



Visas iespējas var apskatīt dzīvā simulatorā, kas būtībā ir tas pats s/w, kas darbojas 7000 sērijā, tikai šeit tas ir realizēts kā VMware virtiālā mašīna.



Ja patīk, nākamais solis varētu būt 60 dienu 7000 iekārtas bezmaksas izmēģinājums, kas pieejams no Sun partneriem Latvijā.






No comments:

Post a Comment